zaterdag 13 april 2024

Civil War

Civil War is een nieuwe actie drama geregisseerd door Alex Garland, regisseur van Ex Machina en Annihilation. In de toekomst breekt er in de Verenigden Staten een burgeroorlog uit tussen verschillende groepen, die vanwege verschillende blikken op het leven en het land vinden dat er verandering moet komen. Voor deze veranderingen moeten ze alleen zelf zien te zorgen. Een team journalisten proberen deze gebeurtenissen vast te leggen, zodat de rest van de wereld deze strijd kan volgen over wat er in Amerika gebeurd. Zo maken ze foto’s om alles vast te leggen, maar riskeren hier wel hun eigen levens mee.
Door de film te concentreren op de journalisten heeft Alex Garland er veilig voor gekozen, om van deze film geen politieke film te maken waar ze je politiek links of rechts proberen te laten zien. Wel kan de film zo duidelijkheid missen en wordt de oorzaak van de burgeroorlog niet echt goed uitgelegd. De redenen voor de burgeroorlog lijken wel meer in te spelen op de Amerikaanse politiek, maar Alex Garland is zelf niet eens van Amerikaanse afkomst. Door de onduidelijke kanten en gebrek aan informatie kan de film soms wel lastig te volgen zijn, of wat langdradig overkomen. Ook heeft de film best een abrupt einde, alsof ze door het filmbudget heen waren, of geen verdere tijd meer hadden, om verder te filmen. Ondanks de meer Amerikaanse kanten van de film speelt het toch best nog wel in op de actualiteit. Momenteel spelen er nog steeds wrede oorlogen af in de wereld zoals de Russische invasie van Oekraïne, of de Israëlische oorlog op de Gazastrook. Deze oorlogen worden ook wel met de rest van de wereld gedeeld met onder andere behulp van journalisten. Zo toont de film wel goed de verschrikkelijke gevolgen van een oorlog en alle soorten chaos die het vaak achterlaat. In deze film laten ze goed en geloofwaardig de wapenschoten en explosies horen. Verder geven ze de gevolgen hiervan ook goed weer. Deze film toont juist het belang van journalistiek waarvan de meeste meer neutraal zijn. Deze proberen dan vaak gebeurtenissen vast te leggen met foto’s en verhalen, om dit met de rest van de wereld te kunnen delen en te bewaren voorin de geschiedenis. Dit toont ook hoe gevaarlijk de carrière van een journalist kan zijn, want in de film worden brute, bloederige beelden getoond als de gevolgen van een oorlog. Ondanks het belang en positieve kanten van journalistiek hadden ze de film wel wat realistische kunnen hebben gemaakt. Naast journalistieke berichten en foto’s wordt veel nieuws tegenwoordig ook gedeeld met smartphones en op sociale media. Voor een film die afspeelt in de toekomst had je hiervan wel meer verwacht terug te zien. Het acteerwerk wordt goed en geloofwaardig neergezet door de castleden. Kristen Dunst speelt een meer ervaren fotojournalist, die al veel heeft meegemaakt en gezien. Hierdoor is ze wat emotieloos geworden en doen vele brute gebeurtenissen haar wat minder. Stephen McKinley Henderson speelt dan een oudere journalist met meer ervaring, die de rest wat probeert te sturen tijdens hun verdere journalistieke carrières. Cailee Spaeny speelt een beginnende journalist, die probeert door te breken en de andere wel als voorbeelden ziet en veel van ze probeert te leren. Toch wordt het beste acteerwerk neerzet door Nick Offerman en Jesse Plemons, alleen spelen alleen meer korte cameo rollen in de film. Ik geef de ffilm als cijfer een:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boy Kills World

Boy Kills World is een nieuwe actiekomedie geregisseerd door Moritz Mohr. Dit is na wat korte films zijn officiële film regiedebuut. Boy (...